Sportief

De "Scholle": "Meer dan beetje groen-wit"

0
0
0
s2smodern
Zaterdag verdedigen de neven van Johan Scholiers mee de ongeslagen status van Racing in de competitie. "De Scholle" is de nonkel van Bram en Wout Kerckhofs. Hij komt zo veel als hij kan kijken. "Ik ben heel fier dat Bram en Wout samen in de eerste ploeg spelen."

Johan Scholiers, wie kent hem niet? In de jaren 90 en 2000 maakte de middenvelder het mooie weer op Racing. Het toeval wil dat "de Scholle", zoals hij in het voetbalmilieu genoemd werd, dezer dagen weer veel op Racing verschijnt. De verklaring is simpel: zijn neefjes Bram en Wout Kerckhofs spelen sinds deze zomer samen in de eerste ploeg.

"Ik ben van plan om dit seizoen zo dikwijls mogelijk naar de thuismatchen van Racing te komen kijken. En als de verplaatsingen niet te ver zijn, dan doe ik die ook", zegt Johan. "Dat is gewoon tof, want zo kan ik Bram en Wout aan het werk zien. Sinds ze dit seizoen samen op Racing in de ploeg staan, hoeven wij in de familie niet meer te kiezen naar wie van de twee we in het weekend gaan kijken."

"De papa van Bram en Wout, Ben Kerckhofs (de uitbater van restaurant "Katelijne" in Sint-Katelijne-Waver, red), is de broer van mijn vrouw. Groen en wit zit er bij hen ingebakken.  Zelf beschouw ik me maar als een halve Racinger als ik zie hoe fanatiek de andere familieleden zijn. Mijn vrouw is een hele Racinger (lacht). Voor de hele familie is het als het ware een droom die uitkomt dat Wout en Bram nu samen bij de Racing spelen. Iedereen is zo trots als een gieter."

"Leuk dat de supporters terugkeren"

Racing beschikt dit seizoen over een kern die zijn mannetje kan staan. "Er staat nu inderdaad een ploeg die kan meestrijden voor de top 5, top 6", zegt Johan. "Of je dan echt meespeelt voor de prijzen, hangt af van wat geluk en de omstandigheden. Racing is goed begonnen, maar het seizoen is nog lang. Er kan nog veel gebeuren."

"Het doet plezier om te constateren dat de supporters de weg naar het stadion weer vinden. Ze zijn content dat er eindelijk weer geregeld 3 punten gepakt worden. De laatste twee jaar was dat toch anders. Toen wist je al op voorhand dat het altijd heel moeilijk zou worden."

"Daarom is het misschien maar goed dat de club nu met een schone lei kan herbeginnen in eerste provinciale. Racing is een club die thuis hoort in de nationale reeksen, maar het is wat het is. Het zal niet in 1, 2, 3 allemaal lukken, maar misschien kunnen clubs als Beerschot en Berchem wel als voorbeeld dienen. Die hebben ook diep gezeten."

"Wijnstekers en Lankhaar waren echte toppers"

Toen "de Scholle" op Racing speelde, vertoefde de club nog in tweede en derde afdeling.  "Ik ben op mijn 15e bij Racing terechtgekomen, in het eerste jaar bij de scholieren. Ik kwam van Wintam. Een jaar later werd ik opgenomen in de A-kern. Dat was toen Racing eind jaren 80 twee seizoenen in eerste klasse speelde. Jammer genoeg ben ik toen door een blessure heel lang out geweest, want ik was op heel jonge leeftijd bijna in de basis-11 geraakt."

"Uiteindelijk heb ik van mijn 15e tot mijn 30e op Racing gevoetbald. Ik speelde samen met jongens als Benny Wijnstekers, Paul Van Nuffelen en Joop Lankhaar. Daar keek je als jonge snotneus naar op. Dat waren toppers, die naast het veld wel eens met je voeten speelden (lacht smakelijk). Ik denk ook graag terug aan een Sini Askraba en Waldemar Prusik. Prusik trainde en speelde met Racing, maar moest intussen ook interlands met Polen gaan afwerken. Dat was echt kwaliteit."

"We speelden derby's tegen de kakkers voor een vol OVK. We beleefden pieken en dalen. Hét dieptepunt was de degradatie van 2e naar 3e klasse. Er zakte maar één ploeg en dat waren wij. Dat had eigenlijk nooit mogen gebeuren. Daarna hadden we in 3e ook nog een heel goeie ploeg met jongens als Philip Ploegaerts en Bart Van Ham. Toen zijn we een paar keer heel dicht bij een terugkeer naar 2e klasse gekomen, maar lukte het telkens net niet."

"James Van Vaerenbergh was moeilijk te passeren"

Johan Scholiers trad op Racing in de voetsporen van Ronny Claes, de even onvermoeibare werkmier op het middenveld in de jaren 80. "Ik was verdedigende middenvelder. Technisch geen kraan, ik moest het van wilskracht en karakter hebben. Ik wist goed genoeg wat ik kon en niet kon en heb nooit naast mijn schoenen gelopen. Ik was wat ze nu een box-to-box-speler noemen. Toen bestond die term nog niet (lacht)."

"Ik scoorde 6 of 7 keer per seizoen, ook dikwijls met "de kop", want daar was ik vrij goed in. Daar waren af en toe belangrijke goals bij. In die tijd speelde ik samen met James Van Vaerenbergh, die nu coach van Racing is, in de ploeg. Ik herinner me James als een centrale verdediger met een hele goeie linkervoet en een goeie lange bal. Hij speelde sober en was niet de allersnelste, maar toch was hij zeer moeilijk te passeren, een type-Jan Vertonghen."

"Ik had indertijd een goeie band met James. Hij was iets jonger dan ik. Ik kom hem nu uiteraard geregeld tegen op Racing en dan praten we een beetje over de match. Op een neutrale toon, want ik moei me niet met de tactiek. Dat is de taak van James."

"Na Racing heb ik nog voor enkele andere clubs gespeeld. Achtereenvolgens bij Haasdonk (1 jaar), Bornem (4 jaar) en Duffel (1 jaar). In mijn Bornem-periode stond ik trouwens weer met James in de ploeg en hebben we samen nog tegen Racing gespeeld, in 3e klasse. Ik ben gestopt toen ik bij Duffel speelde. Ik had last van kleine kwaaltjes en de goesting was wat weg."

"Meer dan een beetje groen-wit"

"De mensen zeiden dat "de Scholle" nooit uit het voetbal zou stappen, maar het is toch gebeurd. Ik had misschien wel trainer kunnen worden, maar op een bepaald moment was ik er te lang uit en had ik er gewoon geen behoefte meer aan. Nu ben ik content dat ik naar Bram en Wout kan gaan kijken. Dat deed ik al toen ze in de jeugd van Racing speelden."

"Ik ben zeer trots op die jongens. Ze doen hun best. Bram heeft de voorbije jaren in Schriek bewezen dat hij dit niveau aankan. Hij trekt goed zijn plan. En nu Wout centraal achterin op zijn beste positie speelt, krijgt die de kans om te groeien. Hij is nog jong en kan nog beter worden. Eigenlijk is dat een speler die, als hij in vorm is, op termijn meekan in eerste amateur. Na de match probeer ik hen wat tips mee te geven, want ik ben recht voor de raap: als het niet goed is, dan zeg ik het."

"Tijdens de thuismatchen neem ik met mijn vrouw en schoonouders plaats in de zittribune. Als de supporters beginnen te zingen, dan durven zij wel eens mee te doen. Zij zijn echt hevig! Ikzelf ben vrij kalm (lacht). Ik geniet wel intens. Ik ben nu 46. Als ik thuiskom van de Racing zegt mijn vrouw dat ik er ouder uitzie. Maar soms ook jonger. Dat is afhankelijk van het resultaat (lacht)."

Voor Johan is de cirkel eigenlijk rond: zelf 15 jaar op Racing gespeeld en nu als supporter vanuit Onze-Lieve-Vrouw-Waver naar Mechelen pendelend. "Ik heb altijd meer op de Racing gezeten dan thuis", zegt hij. "Al van toen ik speler was, kende mijn auto blindelings de weg naar de Racing. Ik hoefde op den duur niet meer te sturen (lacht). Ik ben meer dan een beetje groen-wit."

Nieuwsbrief

  1. Wedstrijden
  2. Rangschikking

1ste Provinciale

# Team Gs Ptn
1 Lyra TSV 30 68
2 KFC Lille 30 56
3 Racing Mechelen 30 55
4 K. Berg en Dal V.V. 30 48
5 K. Kontich FC 30 47
    KRC Mechelen in beeld