Sportief

“Er gebeurt veel goeds op Racing”

0
0
0
s2smodern

In de laatste rechte lijn van de competitie heeft het webteam de trainers van de eerste ploeg en de sportief manager samengebracht. James Van Vaerenbergh, Hans Verbeeck, Guido Van Limbergen en Mario Michiels beoordelen Racing. Vandaag deel 2: wil Racing wel promoveren?


Mario, op het moment van de 0 op 9 en 1 op 12 werd hier en daar gezegd dat de spelers niet willen promoveren. Is dat zo?

“Dat is iets dat wij niet kunnen weten. Ik kan daar niks zinnigs over zeggen. Misschien zijn er jongens die denken dat ze in 3e amateur niks kunnen gaan doen, maar eerlijk: zo voel ik het niet aan.”

James, heb jij daar iets van gemerkt?

“Ik heb 1 keer zoiets meegemaakt, maar dan eigenlijk het omgekeerde. Toen ik bij Bornem speelde, wilde iedereen absoluut promoveren, omdat we dan in een reeks terechtkwamen met Racing en KV Mechelen. Het sportieve primeerde toen voor alle spelers.”

“Dat moet voor elke voetballer de insteek zijn, op elk moment en op elk niveau. Want wie zegt dat je een niveautje hoger niet aankunt?”

“Okay, als je drie keer na elkaar verliest, dan wordt er gemakkelijk vanalles gezegd en geïnsinueerd: “Ze willen niet overgaan”, “het geld is op”. Je moet dat allemaal met een korrel zout nemen. Deze spelers hebben dit seizoen al bewezen dat ze er willen voor gaan.”

“Misschien is het naïef van mij, maar ik ga er vanuit dat al onze spelers tot het uiterste zullen gaan. Daar zal ik voor waken. Ik heb echt niet het gevoel dat iemand bewust zijn voetje terugtrekt. Absoluut niet!”

Misschien is het geld wel op?

James: “Kom, kom. Alle betalingen verlopen correct. Dat zijn verhaaltjes die verteld worden en heel snel hun eigen leven gaan leiden. Op een bepaald moment heb ik vastgesteld dat bepaalde bestuurslui zelfs euforisch werden omdat we op kop stonden en misschien wel kampioen zouden worden. De realiteit is: de slechte resultaten in de laatste maand spruiten voort uit een mindere periode.”

Maakt dat het werken op Racing extra moeilijk, Hans, al die verhaaltjes?

“Als je dat allemaal leest en volgt op de sociale media, dan wordt het heel moeilijk om nog normaal te functioneren. Je mag daar niet over nadenken, want dan stopt het. Als je daar rekening mee moet houden, ga je anders doen dan je gewoon bent. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

“Het is altijd zo geweest op Racing. Als je elders trainer of hulptrainer bent op dit niveau zit er 50 man aan de kant te supporteren. Hier is dat een tienvoud of twintigvoud. Dat is dus ook een tien- of twintigvoud aan druk. Maar dat wisten we op voorhand, daar hadden we ons een beetje tegen gewapend.”

James: “Typisch Racing: als het wat minder gaat, is de kritiek snoeihard en wordt er vanalles gezegd. En als alles goed gaat, dan heb je hier een beleving zoals je die elders maar weinig vindt.”

Hans: “Klopt. Die beleving kan heel mooi zijn. Ik ben hier opgegroeid als kind en heb het altijd zo geweten en ervaren. De supporters moeten beseffen dat we weer aan het opbouwen zijn.”

“Het is belangrijk dat de supporters blijven komen. Het mogen er nog wat meer zijn dan nu. Als de resultaten nog beter worden, komt dat automatisch.”

Hoe zijn de omstandigheden om in te trainen en te werken?

James: “Goed. Alleen het veld, zowel het oefenveld als het hoofdveld, kan beter. De mindere toestand van die velden tast de kwaliteit van de spelers toch wat aan. We hebben jongens die heel goed kunnen voetballen, maar op ons veld komt dat niet altijd tot uiting. Dat moeten we dus aanpakken.”

Guido: “Als je goed rondkijkt, hoor je die klacht wel meer. Glen De Boeck was dit seizoen ook zeer ontevreden over het veld van Kortrijk. Sommige ploegen maken er dan weer een voordeel van. Branddonk beschikt bijvoorbeeld over een zeer zwaar veld. Dat is niet in ons voordeel, terwijl een ploeg als Branddonk niet liever heeft.”

James: “Ik breng graag verzorgd voetbal. Zoals elke trainer. Maar het belangrijkste is dat je werkt met de kwaliteit en omstandigheden die je hebt. Op basis daarvan creëer je een spelwijze om zo goed mogelijke resultaten te behalen.”

Mario, de spelersgroep voor 2018-2019 is nagenoeg rond. Hoe ben je te werk gegaan?

“Op dezelfde manier als vorig jaar. Het principe blijft: we zoeken jonge jongens met talent in de cirkel rond Mechelen. Met die jongens willen we dan 1 of 2 reeksen naar boven.”

“In het algemeen zijn de besprekingen vlotter verlopen. Ook al zijn de financiële krijtlijnen zeer strak. We mogen blij zijn dat veel spelers water bij de wijn gedaan hebben en we ook nog enkele toppers konden binnenhalen. Dankzij de naam van de club, de beleving, de werking, de fans, het stadion en het project: met jonge gasten hogerop geraken.”

“Verdedigend hadden we weinig werk. De defensie staat er. Ook op het middenveld staat het goed, daar hebben we toch wel wat keuze. Voorin moest er wel iets bijkomen.”

“Met Mohcine Zoubeir hebben we in die linie een kleine, snelle, technische voetballer aangetrokken. Een snelle jongen, goeie voetjes, een goeie voorzet, hij geeft veel assists en scoort ook wel eens. Volgens ons is dit de speler die we nodig hebben om Kevin Huysmans nog wat meer bruikbare ballen te geven in de 16.”

“Wannes Janssens is dan weer een speler die op de flanken en centraal kan spelen, dus ook op de 9 en de 10. Hij is zeer beweeglijk, duikt overal in, vindt de goal met zijn ogen dicht. Hij ziet heel goed waar hij moet lopen, speelt veel in één tijd, laat het spel sneller gaan. Hij zou ook een echte versterking moeten zijn.”

“Nils Van Delm is ook iemand die we graag terughaalden. Een karakterspeler met gestalte, want onze ploeg is aan de kleine kant. Van Delm kan het vuur in een ploeg brengen. Plus: hij beschikt over ervaring op een hoger niveau.”

“Links en rechts praten we nog met enkele spelers, maar financieel moet het kloppen. Racing doet geen zotte dingen meer, het is zaak om creatief te zijn. Of de lat volgend seizoen hoger ligt? We zullen eerst zien waar we dit seizoen geraken voor we daar uitspraken over doen.”

Hans, jullie hebben ook bijgetekend. Lang over nagedacht?

“Dat had ik beter gedaan (lacht hard). Neen, ik heb er niet over nagedacht. Het was evident om te blijven. Toen ik hier vorig jaar tekende, was dat voor mij thuiskomen. Als ik mijn thuis nu zou verlaten, zou dat niet echt kloppen.”

James: “Zoals Hans zegt: we waren heel blij met de kans die Racing ons gaf. Als Racing dan tevreden is over ons en je bent zelf tevreden, dan is het logisch dat je blijft.”

Hebben jullie zelf iets bijgeleerd?

Hans: “Racing is een niveau hoger dan waar wij vandaan kwamen. Dat betekent: meer kwaliteit, je kunt meer vragen aan je spelers en je kunt anders spelen. Daar speel je als trainer op in, dat leer je.”

Guido, de keepers hebben ook bijgetekend. Jij bent dus tevreden over hen?

Guido: “Klopt. We hebben nu een ervaren en een jonge doelman. Fréderic Ledent doet het heel goed. Hij sukkelde de afgelopen weken wel met een schouderblessure, waardoor hij de trainigsarbeid wat moest terugschroeven, maar hij kon spelen. Van deze competitieloze periode kon hij gebruikmaken om te herstellen.”

“Wie de volgende weken in doel staat, zal ik in eer en geweten beslissen. Gianni De Ruysscher is een goeie concurrent voor Ledent. Vorig seizoen heeft hij heel veel gespeeld, dit seizoen weinig. Maar er kan er maar eentje in de goal staan, dat is het drama van een doelman. Het is aan Gianni om te “duwen”.”

“En wie weet is het volgend seizoen anders, want dan begint iedereen weer gewoon vanaf 0. Wij doen nooit beloftes. Zelf heb ik 15 jaar bij Berchem gespeeld. Ik heb in die tijd 10 keepers weten komen die mij kwamen vervangen. Ik ben er al die jaren blijven instaan.”

James: “Guido, ik heb gelezen dat jij een topper in doel was.”

Guido (onverstoord): “Ik laat het aan anderen over om dat te beoordelen. Je moet altijd trainen en werken alsof je voor de eerste ploeg speelt. Je mag het niet ondergaan.”

Mario, in welke mate heeft het nieuws dat Racing ook volgend jaar op OVK speelt, meegespeeld in de onderhandelingen met spelers en trainers?

Mario: “Dat is eigenlijk een belangrijk argument geweest, zeker ook voor de nieuwe spelers.”

James: “Er is maar 1 thuis voor Racing: da’s de grond waar we nu zitten. Ik mag in naam spreken van ons en veel supporters: hier zijn wij thuis. Het is heel positief dat het bestuur, dat heel hard werkt, dit heeft kunnen realiseren.”

“Er gebeurt veel goeds op Racing. Als je dit jaar bekijkt: de eerste ploeg die een vrij positief verhaal schrijft, het bestuur dat de problemen – de meeste toch – opgelost heeft en de jeugd die volgend seizoen provinciaal mag spelen. Terwijl je eigenlijk van niks bent moeten beginnen, op heel veel vlakken.”

“Dan mag je benadrukken dat het positief is op Racing. Je hoort wel veel negatieve verhalen, maar die zijn lang niet altijd terecht. Integendeel!”

Guido: “Dat verhaal van de jeugd wordt zwaar onderschat. De jeugd is de basis van je club. Dat je promoveert naar provinciaal en later hopelijk interprovinciaal is voor veel ouders van voetballertjes heel belangrijk.”

“En ook voor de club, want zo maak je veel meer kans om spelers te kunnen opvangen die net tekortkomen voor elitevoetbal uit de profreeksen. Zo creëren we op termijn ook weer die belangrijke doorstroming vanuit onze eigen jeugd naar de A-kern.”

Nieuwsbrief

  1. Wedstrijden
  2. Rangschikking

1ste Provinciale

# Team Gs Ptn
1 Lyra TSV 30 68
2 KFC Lille 30 56
3 Racing Mechelen 30 55
4 K. Berg en Dal V.V. 30 48
5 K. Kontich FC 30 47
    KRC Mechelen in beeld