Sportief

“We groeien sneller dan verwacht”

0
0
0
s2smodern
In de laatste rechte lijn van de competitie heeft het webteam de trainers van de eerste ploeg en de sportief manager samengebracht. James Van Vaerenbergh, Hans Verbeeck, Guido Van Limbergen en Mario Michiels beoordelen Racing. Vandaag deel 1: “Voor deze positie zou iedereen voor het seizoen getekend hebben.”

Trainers, het einde van de reguliere competitie nadert. Hoe blikken jullie terug op de voorbije maanden?

James: “We zijn aan het seizoen begonnen met de bedoeling om op sportief vlak de rust op Racing terug te brengen. Dat was nodig na drie degradaties op een rij. We zijn met 17 nieuwe spelers aan de voorbereiding begonnen. Veel jonge gasten daarbij, het duurt even voor dat allemaal op punt staat.”

“In de zomermaanden hebben alle spelers hun kans gekregen. We hebben iedereen laten spelen. De resultaten en het spel waren in de oefenwedstrijden niet super. Ik denk niet dat de verwachtingen van de supporters op dat moment hooggespannen waren.”

“Maar zodra de competitie begon, vond ik ons goed. Het enige jammere is dat we in die aanvangsfase te veel gelijkgespeeld hebben. We hadden kansen genoeg, maar omdat we er niet genoeg benutten, hadden we meer punten kunnen en misschien wel moeten pakken.”

“Daar staat tegenover dat we voor en na Nieuwjaar een schitterende periode hadden met 25 op 27. Er was ook het verhaal van 23 ongeslagen wedstrijden, op zich een verdienste. Moet je daar veel ruchtbaarheid aan geven? Neen, maar het is wel iets dat de jongens gepresteerd hebben en dat je niet mag onderschatten.”

“Op het moment dat we onze eerste nederlaag opliepen en daarna een tweede, hebben we een knakske gehad. Met 0 op 9 gingen we naar Antonia. In de slotminuten kregen we daar het deksel op de neus met een late gelijkmaker. Dat was typisch een wedstrijd die we 2 maanden ervoor gewonnen hadden.”

“Je sluit die periode dan af met 1 op 12. Dat is ontgoochelend, maar toch stonden we op dat moment 2e. Zou iedereen, inclusief supporters, daar voor het seizoen niet voor getekend hebben?”

Na die goeie prestaties begonnen de fans op meer te hopen, James. Terecht?

James: “Het is logisch dat je na een tijdje op meer begint te hopen, dus kan ik de teleurstelling best begrijpen. Maar de realiteit is dat de kans zeer groot is dat we de eindronde gaan spelen.”

“Wat me daarbij sterkt, is onze oefenwedstrijd tegen Mariekerke vorige dinsdag. Ik kreeg daarin het gevoel dat we de negatieve lijn van de 4 weken ervoor weer kunnen omkeren. Als we die lijn doortrekken, zijn we klaar voor een goeie eindronde.”

“Als we die eindronde spelen, is het aan de spelers om te tonen dat ze écht alles willen geven voor Racing Mechelen. Maar sowieso zullen ze een mooi parcours afgelegd hebben en mag je na een paar nederlagen niet ineens al het positieve van de maanden ervoor vergeten.”

Hans, is er euforie in de groep geslopen na die mooie wintermaanden?

“Ik denk het niet. Volgens mij is er in de groep niks veranderd. Wij hebben in elk geval geprobeerd om de spelers met de voeten op de grond te houden. We hebben altijd geprobeerd om elke match te winnen. Ik had de indruk dat iedereen daarin meeging.”

“Misschien zullen een paar spelers gedacht hebben dat we onoverwinnelijk waren. Dat wordt echter pas een probleem op het moment dat je tegen die eerste nederlaag aanloopt. Dat hebben we dan ook vastgesteld.”

Begon je zelf op een bepaald moment niet in de titel te geloven?

“Als je aan de leiding staat, geeft dat een goed gevoel. Dan ben je zelf soms ook een klein beetje supporter en zie je dat er meer inzit. Wat nu trouwens nog altijd het geval is. De titel is weg, maar we hebben nog een herkansing in de eindronde: alles ligt dus open.”

Guido, hoe heb jij alles ervaren als keeperstrainer?

“Wat we op Racing dit seizoen beleefd hebben is onverhoopt. Wie had dit in de voorbereiding verwacht? Ik niet. Maar we hebben snel vastgesteld dat we niet voor veel ploegen hoefden onder te doen.”

“Dat het dan in maart wat minder liep, dat moet je kunnen kaderen. En als het even tegenzit, zit ook alles tegen. Dan krijg je op een counter de 0-1 binnen tegen Witgoor Dessel, met een bal door de benen van Wout Kerckhofs. Als dat een paar weken eerder gebeurd was, was die bal tegen zijn been gegaan in plaats van erdoor.”

“Ik vind het persoonlijk wel jammer dat dan plots weer die negativiteit begint door te sijpelen. Alles is ineens weer slecht en alles wordt ineens weer tot het bot afgebroken. Laat me dat toch overdreven vinden.”

Wat vind jij de sterkte van deze selectie, Guido?

“Het verdedigende compartiment. Defensief staan we echt sterk. In vergelijking met andere teams staan we vooraan wat minder sterk. Dat hebben we een hele tijd kunnen compenseren, maar als we wat meer jongens zouden hebben met scorend vermogen, dan zou het vlotter lopen. Dat is een werkpunt voor volgend seizoen.”

“Maar opnieuw zeg ik: als je aan het seizoen begint met een schone lei, met een bijna zo goed als nieuwe selectie, dan is er goed gewerkt. En dan heb je nu een basis waar we op kunnen voortbouwen. Laten we voortaan niet te snel in euforie vervallen als het goed gaat en niet meteen alles afkraken als het eens wat minder loopt.”

Mario, hoe evalueer jij het seizoen tot nu toe?

“De doelstelling was om het negatieve van de voorbije jaren om te buigen in positieve resultaten. Kunnen we over die resultaten klagen? Neen. We hebben resultaten geboekt. Of ik daar van kan genieten als sportief manager? Zeker.”

“We hebben een jonge groep, maar wel eentje met kwaliteit. We zijn van start gegaan met heel wat spelers die talent hebben, maar wat misnoegd waren bij hun club of er niet geslaagd waren. Bij ons konden en kunnen ze doorgroeien. Dankzij de goeie resultaten groeien we iets sneller dan verwacht.”

“Zelf had ik ook nooit durven te hopen dat we nu op deze plaats in het klassement zouden staan. Ik wist dat we een deftige ploeg zouden hebben, maar ik heb nooit druk gezet op de trainers. Nooit. Ik zou niet weten waarom. Ik heb meteen gezien dat er goed gewerkt werd en wordt.”

Is dat niet moeilijk: vorig seizoen was je T1, nu bekijk je de match vanuit de tribunes.

“In het begin was het even aanpassen, ja. Ik miste het veld enorm. Nu kriebelt het nog wel eens, maar het is veel minder. Je raakt eraan gewend. Je groeit in je rol. Ik was vooral nieuwsgierig om te zien wat de jonge groep ervan terecht zou brengen.”

“Ik probeer de trainers in zo goed mogelijke omstandigheden te laten werken, zonder te veel zorgen of inmenging vanuit allerlei hoeken. Want op Racing is er veel invloed van diverse kanten. Dat is niet leuk. Ik heb dat vorig seizoen zelf meegemaakt. Maar nu is het veel rustiger op Racing.”

Toch heb je dit seizoen nog op het veld gestaan, niet?

“Als je het zo bekijkt wel, ja. Ik heb op zaterdagochtend de trainingen van de U6 voor mijn rekening genomen, samen met mijn vrouw. Dat is meer begeleiden dan trainen, je zorgt ervoor dat die kindjes kunnen proeven van het voetbal.”

“Die kindjes zetten hun eerste stapjes in het voetbal. Dat moet goed verlopen, ook qua discipline, anders ben je voor vele jaren slechte werking vertrokken. Ik denk dat ik van die U6, samen met mijn vrouw dus, iets moois heb kunnen maken. We zijn met 4 spelertjes vertrokken en hebben er nu 17: dat is mooi en geeft ook veel voldoening.”

Jij hebt ook mee de jeugdwerking op een hoger niveau gebracht.

“Er is heel veel gebeurd in de jeugdopleiding. Er zijn mensen bijgekomen met ervaring op het veld. Want er was niks meer. Daarnaast zijn er mensen gekomen die zeer sterk zijn in het papierwerk en het auditdossier in orde gebracht hebben.”

“Hun werk mag gezien worden: we hebben het provinciale label binnengehaald. Dat is heel belangrijk in de heropbouw van de club, dat mag je echt niet onderschatten. We moeten dat niveau nu echt aanhouden en stelselmatig verbeteren, zodat we over enkele seizoen opnieuw de stap naar interprovinciaal kunnen zetten.”

Nieuwsbrief

  1. Wedstrijden
  2. Rangschikking

1ste Provinciale

# Team Gs Ptn
1 Lyra TSV 30 68
2 KFC Lille 30 56
3 Racing Mechelen 30 55
4 K. Berg en Dal V.V. 30 48
5 K. Kontich FC 30 47
    KRC Mechelen in beeld