Jeugd

“Racing wil weer hotspot jeugd worden”

0
0
0
s2smodern
De jeugdopleiding van Racing is voor zijn inspanningen beloond met 2 sterren. Het provinciale voetbal dat daarmee gepaard gaat, betekent een sportieve promotie. “We komen van hoog en zijn laag gevallen. Nu gaan we weer naar boven.”

Ben Van Reydt is de Administratief Verantwoordelijke van de Jeugdopleiding op Racing. Hij is tegelijkertijd een manusje-van-alles en is dus uitstekend geplaatst om toelichting te geven bij het provinciale label.

Ben, gelukkig met de promotie?

“Zeker. We kwamen bij Racing van hoog (enkele jaren geleden speelde de jeugd nog interprovinciaal, red) en waren we laag gevallen. Nu bouwen we al sinds een tijdje aan de weg naar boven. Daar is de erkenning van het provinciale label een bewijs van.”

“Deze promotie was de eerste stap die we moesten nemen, al was het zeker geen gemakkelijke. We hebben hier met de jeugdwerking heel veel tijd, werk en ook geld ingestoken. We zijn dan ook heel blij dat het gelukt is.”

Wat moet je doen bij zo’n doorlichting van de jeugdwerking?

“Je moet een audit aanvragen. Dat begint met een heel administratief dossier dat je moet samenstellen. Vergelijk het met een licentiedossier van de hoofdploeg in het betaalde voetbal, waarin zowat alles aan bod komt: organisatie, sportieve visie, financiële planning en toestand, infrastructuur enzovoort.”

“Eenmaal dat dossier ingediend is, komt iemand van Double Pass, een onafhankelijke instantie die de audits uitvoert in opdracht van Voetbal Vlaanderen, de club auditeren. Met andere woorden: wat je in dat dossier zet, moet je ook effectief waarmaken en doen. De auditeurs komen controleren of  je niet uit je nek ligt te kletsen. Ze wonen een aantal trainingen en wedstrijden bij, nemen interviews af met trainers en bestuursleden.”

“Daar wordt een verslag van gemaakt en dan krijg je een rapport dat uitgedrukt wordt in sterren. Wij hebben er 2 gekregen, dat betekent dat we volgend seizoen provinciaal voetbal mogen aanbieden.”

Wat zijn de sterke punten van de huidige jeugdwerking op Racing?

“We werken met mensen, heel veel nieuwe mensen, die weten waar ze over praten. Ons dossier en de praktijk stemmen goed overeen. We hebben de pijnpunten en problemen aangepakt.”

“Zo werken wij met gediplomeerde jeugdtrainers en hebben we een opleidingsvisie waarbij trainers niet los van elkaar werken, maar in een echte structuur: deze maand trainen we op dit thema, de volgende maand op een ander thema. Al die trainingen moeten ook uitgeschreven worden.”

“Daarnaast voldoen wij aan een aantal standaardvoorwaarden. Bijvoorbeeld: in bepaalde cruciale leeftijden moet je altijd een ploeg inschrijven. Je promoveert niet als je bijvoorbeeld geen U17-ploeg hebt.”

“Wij hebben daarnaast ook geïnvesteerd in onze U6, die in een 2 tegen 2-formatie spelen. Dat was een groot pijnpunt op Racing. Daarom hebben we 8 speciale U6-doeltjes gekocht. Dat is een heel mooi project geworden. Dat zijn voorbeelden van ingrepen die belangrijk zijn in je werking.”

Momenteel telt Racing een 180-tal jeugdspelers. Wil je op dat vlak ook groeien?

“Ja. We hopen in eerste instantie dat onze voormalige jeugdspelers terugkeren naar Racing. Er zijn heel veel kinderen naar clubs uit Mechelen en omgeving vertrokken toen we naar het gewestelijke niveau degradeerden. Op dat moment liepen hier nog meer dan 300 spelertjes rond.”

“Nu ze zien dat Racing weer aan het bouwen is en een stap hogerop zet, willen we hen terughalen. Maar uiteraard zijn nieuwe spelers ook altijd zeer welkom. De deur staat voor iedereen open.”

“We willen op Racing weer een hotspot worden voor jeugdvoetbal in Mechelen, zoals dat vroeger het geval was. We streven naar een nieuwe instroom en dit label kan ons daarbij helpen.”

In april komt er een infosessie voor (nieuwe) jeugdspelers. De datum wordt nog gecommuniceerd.
Wil u nu al info? Neem contact op met Ben van Reydt: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief

  1. Wedstrijden
  2. Rangschikking

1ste Provinciale

# Team Gs Ptn
1 Lyra TSV 30 68
2 KFC Lille 30 56
3 Racing Mechelen 30 55
4 K. Berg en Dal V.V. 30 48
5 K. Kontich FC 30 47
    KRC Mechelen in beeld