Maatschappij

Missie:

“Racing Mechelen neemt actief haar verantwoordelijkheid op in het creëren van een leefbare samenleving.”

Racing Mechelen is er voor de gehele regio en voor fans uit alle lagen van de bevolking. Als derdeklasser wenst Racing dan ook een maatschappelijke rol van betekenis te spelen. De vlotte samenwerking met de stad Mechelen geldt hier niet als enig argument. Racing Mechelen wenst een actief platform te bieden waarbij integratie en het verhogen van een gevoel van samenhorigheid onder de Mechelse inwoners wordt gestimuleerd. Racing biedt immers de mogelijkheid voor sociale binding tussen individuen en bevolkingsgroepen. De (actieve en passieve) sportbeleving loopt immers dwars door alle leeftijden, godsdiensten en culturen heen.

Mechelse Hattrick: Twee clubs die de handen in elkaar slaan om zich ook maatschappelijk te engageren!MechelseHattrick website

Met het project ‘Mechelse Hattrick’ willen Racing Mechelen en YRKV Mechelen de sociale component van het Mechelse voetbal in de verf zetten. Dit tracht men te bereiken met drie deelprojecten: het werken rond drugspreventie, het stimuleren van schoolsport en de socio-professionele activering van anderstaligen. Niet alleen deze drie projecten belichamen de maatschappelijke visie van beide clubs. Ook het feit dat dé twee grote voetbalconcurrenten in Mechelen de aloude rivaliteit overbruggen en de handen in elkaar slaan om samen te werken aan dit sociale project, is een mooi voorbeeld van hoe beide clubs het louter sportieve aspect willen overstijgen en hun steentje willen bijdragen aan de maatschappij.

Deelprojecten

1. Socio-professionele activering van anderstaligen

Een selectie van anderstalige werklozen kan in beide stadions terecht voor het volgen van Nederlandse les en het samen opknappen van enkele klusjes. Zo wil Mechelse Hattrick haar steentje bijdragen aan het voortraject van deze maatschappelijk kwetsbare groep. De bedoeling is dat de deelnemers voldoende Nederlands leren om zo op langere termijn meer slagkracht te hebben in de zoektocht naar een job. Voor dit deelproject wordt ondermeer samengewerkt met het OCMW.

2. Schoolsport

In het tweede luik van het Mechelse Hattrick project willen de voetbalclubs de nadruk leggen op het belang van beweging. Aan de hand van een heuse schoolsport competitie willen Racing en YRKV Mechelen de schoolsport bij jongens en meisjes van het vijfde en het zesde leerjaar in het Mechelse nieuw leven in te blazen. Zo wordt er tegelijkertijd gewerkt aan de fysieke conditie van de jongeren alsook aan een zinvolle, sociale invulling van hun vrije tijd.

3. Drugspreventiebeleid

Het derde deel van Hattrick draait om drugspreventie. De Jeugdacademie van YRKV Mechelen heeft samen met de stad Mechelen reeds een drugspreventiebeleid op poten gezet. Mechelse Hattrick wil werken aan de implementatie van een dergelijk plan bij de andere sportclubs uit de regio, te beginnen bij Racing Mechelen en Sporting Mechelen. Naderhand zullen ook andere voetbalploegen en geïnteresseerde clubs uit andere sporttakken betrokken worden bij dit deelproject.

Continuering
Na de start van het project tijdens het seizoen 2007-2008, wordt Mechelse Hattrick ook het komende jaar verder gezet, ondermeer dankzij de subsidies van de nationale vzw Open Stadion en de financiële en praktische ondersteuning van de stad Mechelen en het OCMW Mechelen. Via deze website wordt iedereen met een Mechels voetbalhart op de hoogte gehouden van de verdere ontwikkelingen en geplande activiteiten.

Meer info? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwsbrief

  1. Wedstrijden
  2. Rangschikking

1ste Provinciale

# Team Gs Ptn
1 Lyra TSV 30 68
2 KFC Lille 30 56
3 Racing Mechelen 30 55
4 K. Berg en Dal V.V. 30 48
5 K. Kontich FC 30 47
    KRC Mechelen in beeld